Mijn Instagram stories lieten de laatste tijd niet zeldzaam een fotootje zien van mijn laptop met een heerlijke kop koffie ernaast. Op kantoor, in een koffiehuisje of thuis. Ik heb al een paar keer door laten schemeren dat ik een master doe en stageloop, maar nooit echt uitgelegd waar precies en wat ik doe. En, hoe staat mijn stage in relatie tot mijn studie(voortgang)? Tijd voor een update! Dit is deel 1, over mijn master. In een andere blog ga ik meer in op mijn stage.
Doing Jewish Studies
Nadat ik vorig jaar mijn bachelor Hebreeuwse taal en cultuur haalde, begon ik het afgelopen academisch jaar met mijn master Jewish Studies aan de Universiteit van Amsterdam. Dat was voor mij een mix van oud en nieuw: vertrouwde plekken en leraren, maar nieuwe studiegenoten en vakken. Velen vragen mij: wat doe je nu eigenlijk bij Jewish Studies? Een goede vraag die we onszelf bij de studie ook weleens afvragen. Het is aan de ene kant heel simpel: we bestuderen alles wat Joods is. Aan de andere kant... Wat is eigenlijk Joods? Is literatuur Joods wanneer het een Joods onderwerp heeft, of is het al Joods wanneer het geschreven is door een Jood? En nu we het daarover hebben: wanneer ben je nu eigenlijk Joods? De rabbijnen zeggen dat je moeder Joods moet zijn, maar voor Hitler was een Joodse grootouder al genoeg. Dit soort vragen stellen, hoort helemaal bij onze studie en het eerste vak van de master heette dan ook 'Doing Jewish Studies'. We leerden de geschiedenis en lazen de belangrijkste literatuur van ons vakgebied.
Een reis naar Pisa
In februari gingen we als klas naar Pisa, Italië. Je denkt misschien: wat heeft dat nu voor link met Jewish Studies? Elk jaar wordt er een reis gepland voor de masterstudenten Jewish Studies. Voor de reis moet er het een en ander aan literatuur bestudeerd worden, tijdens de reis zijn er excursies en colleges en ontmoetingen met studenten en docenten Joodse studies uit andere landen. Elk jaar wordt er gezocht naar een plek die past bij onze studie, een plek waar veel te leren is met betrekking tot Joodse studies. Je zult je verbazen hoeveel plaatsen daarvoor in aanmerking komen. Joodse geschiedenis lijkt overal te zijn. Dit jaar was de bestemming dus Pisa en onze lessen gingen over de Joodse geschiedenis van de regio of het Italiaanse Jodendom in het algemeen. Heb je er weleens over nagedacht hoelang er al Joden wonen in Italië? Al vanaf de opkomst van het Romeinse Rijk wonen er grote groepen Joden in Italië. Daarover lezen we ook in het Nieuwe Testament. Het Italiaanse Jodendom heeft veel regeringen en heersers meegemaakt en overleefd. Daarnaast is Italië het land waar in de Middeleeuwen het 'getto' uitgevonden werd. In Pisa zelf was er een eeuwenoude Joodse gemeenschap en ook in Florence is veel Joodse geschiedenis te ontdekken. Genoeg Joodse historie om te leren dus!
Interdisciplinair
Wat Joodse studies zo bijzonder maakt als vakgebied, is dat het erg interdisciplinair is. Dat wil zeggen: allerlei verschillende disciplines zijn binnen het vakgebied te vinden. Ik noem er een paar: Joodse geschiedenis, Joodse literatuur, Joodse talen, Joodse filosofie, Joodse theologie, Joodse sociologie, Joodse antropologie, en ga zo maar door. Veel mensen denken dat Joodse studies een hele specifieke of nauwgerichte studie is, gericht op een klein hoekje van de wetenschap. En, dat is ook wel zo, maar hoe meer je op een onderwerp inzoomt, hoe meer je ziet dat er nog zo veel te leren is! Binnen onze 'niche' Jewish Studies, zijn vele kleine niches te vinden. Wat mij bezighoudt, kan compleet verschillen van wat mijn studiegenoten bezighoudt.
Persoonlijke master
En dat is waarom onze master ook wel een 'persoonlijke master' wordt genoemd. Na deze twee vakken (Doing Jewish Studies en de studiereis) ben je namelijk helemaal (nou ja, bijna helemaal) vrij om je master in te vullen zoals jij dat zelf wilt. Je hebt een gesprekje met je tutor en samen kijk je naar wat jij graag zou willen leren en wat de mogelijkheden zijn. Vervolgens worden er vakken (tutorials genaamd) gemaakt die passen bij jouw interesses: er worden geschikte docenten gezocht en literatuur om te bestuderen. Als er meerdere studenten zijn met dezelfde interesses, wordt dat handig gecombineerd. Ik heb bijvoorbeeld verschillende studiegenoten die zich graag verdiepen in de Joodse geschiedenis van Amsterdam of van een bepaald land. Anderen zijn meer geïnteresseerd in filosofie. Mijn interesse is, zoals je wellicht weet, vooral de Bijbel.
Academisch jaar 2024-2025
Een deel van mijn vrije keuzeruimte heb ik het afgelopen jaar gevuld met een stage. Daarover meer in een volgende blog. Het andere gedeelte zal ik aankomend jaar vullen met tutorials. Zo zal ik waarschijnlijk een vak volgen over Joods-christelijke relaties in de 19e eeuw. Heel interessant! Ik heb ook aangegeven meer van het ontstaan van Hebreeuws te willen leren. Waarschijnlijk krijg ik daarom een meer taalkundig vak erbij. Een ander vak dat op de agenda staat gaat over literair lezen van de Bijbel, een van mijn grootste interesses. Het aankomende academisch jaar zal ik ook een scriptie schrijven. Waar die over zal gaan, weet ik nog niet... Zal dit dan echt mijn laatste studiejaar zijn?
Zo zie je maar: wat je doet bij een master Jewish Studies is niet in een paar woorden te vangen!
Vond je deze blog leuk? Of heb je nog vragen? Laat het me weten in de opmerkingen hieronder.
Comentários